Dagens whisky den 9/12  är:

Speyside distillery

Region: Speyside
Ålder: 20 år, kokat 1997
Styrka: 47,8 %
Fat: Bourbon singelfat, 198 flaskor
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Först och främst, se till att den inte är kall, då missar du en massa.
Fruktig med mango, papaya och gröna äpplen i förarsätet. Ganska intensiva noter av färskt gräs finns där också.

Med vatten blir inte förändringen så stor, grästonerna blir kanske lite intensivare och likaså mangon. Jag tror att det beror på att den ju redan är nerspädd och därför kanske inte behöver vatten. Men men, jag offrar mig för er som Simson för sin Delila, kära Whiskyvänner! ?

Smak

Frukt, trä och korn. Jag hittar också en intressant kryddsmak som inkorporera rosépeppar, timjan, basilika och en liten gnutta rosmarin. Det är ju i praktiken en pizza! Om jag bara kunde hitta ananas, så kunde det bara en Hawaii pizza, fast jag gillar inte just den, så… ingen ananas!

Med vatten blir den faktiskt lite oljigare och det framkommer mer en honungssmak som är ganska sympatisk.

Eftersmaken är inte speciellt lång och domineras av frukterna.

Avslutningsvis

En mycket sympatisk whisky i min smak, även om den kanske inte var så komplex som jag kunde hoppats på. Den är dock en utmärkt representant för destilleriet.

Destilleriet ja, det är inte så gammalt, grundat 1957. Det är inte stort utan producerar bara 600 000 liter råsprit om året.

När destilleriet köptes 2012 och blev en del av Speyside Distillers, var det kulmen på en nästan 20-årig kärlekshistoria med blendern och buteljeraren Harvey’s of Edinburgh. De hade då handlat stora mängder whisky i alla år, där merparten såldes i Asien under namnet Spey Whisky.

Vid övertagandet såldes ca. 20 % av såsen som singelmalt under namnet Drumguish, medan resten lagrades eller användes i Speyside-blandningar som Glattomie. Nuförtiden används inget i blends och det som finns kvar efter att ha tillfredsställt de gamla marknaderna, marknadsförs istället som Speyside single malt.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin