Dagens whisky den 9/12 är:

Aberfeldy

Region: Highlands
Ålder: 14 år, kokat 2003
Styrka: 46 %,
Fat: 1st fill Sherry fat (säger man på G&M, men nog tusan ser den blek ut…)
Buteljerare: Gordon & MacPhail

Doft

Mosad banan och inbakade russin. Efter en liten stund hittar jag mandelkräm, kaffe latte och hemmagjord kola. Medan jag skriver det här stycket och funderar en stund över skalbaggens odödlighet, poppar en bit sötlakrits upp sitt lilla huvud och pockar på uppmärksamhet. Vad är det den lilla rackaren har i handen – är det ett litet glas brunt öl…?

Smak

Väldig maltig, återigen med russinen i första ledet. Har ni käkat kakan Kugelhopf? Tänk bakade russin, Panettone, lite bränd kola och en rostad Brioche. Då får ni den här whiskyn, enkelt eller hur?

Jag testade inte med vatten

Eftersmaken är inte speciellt lång, russinen hänger med tillsammans med smörkola och kanske lite grönpeppar.

Avslutningsvis

Aberfeldy är ett av de destillerierna som byggdes under den största boomen på 1890-talet. Det började planeras 1896 av bröderna John och Tommy Dewar och de byggde det i staden Aberfeldy, ett stenkast från ett nerlagt destilleri som hette Pitilie.

De valde platsen, eftersom den ligger mycket nära järnvägen mellan Aberfeldy och Perth och hade god tillgång till vatten, båda sakerna mycket viktiga för ett destilleris framgång. Målet med destilleriet var att förse deras egna Blend White Label med nödvändig malt.

Det var nog tur att affärsplanen var sund, för 1898, när man började bränna, gick branschen igenom en jättesmäll i form av Pattison-kraschen. Den kostade tiotals destillerier livet, men Aberfeldy var alltså inte ett av dem.

Man var tvungen att stänga dörrarna under båda världskrigen, men i övrigt har sakerna funkat bra och idag producerar man 3,4 miljoner liter råsprit som fortfarande används i huvudsak till Dewar’s blends.

Slàinte!

Martin L.