Lärare, sportlov, Egypten, Mubarak, oroligheter, reseförbud.

Ja, vad gör man? I höstas bokade vi en resa till Sharm El Shejk. Det var frugan och jag, tillsammans med vår äldsta dotter, hennes man och våra tre barnbarn, samt Fridas svärföräldrar.

Framåt jultiden så dök det upp hajar i vattnet och det rekommenderades inte att bada bland dessa blodtörstiga varelser. Shit, tänker man. För den som inte snorklat i Röda havet, så kan jag bara säga att ni missat något. Det är som att simma i ett akvarium, med fiskar och växter i all dess färger.

Min inställning var i det läget, att åka till Sharm El Shejk och inte få bada i havet, då kan det lika gärna vara. Nåväl, hajarna blev till slut mätta, eller trötta på människokött och drog sig längre från land. Faran var för en stund över. Men så kom demonstrationerna i Tunisien, som sedan spred sig till Egypten.

Några veckor in i januari satte UD reseförbud till Egypten. Jaha, vad skall vi nu göra vecka 7 på sportlovet. Frugan, dotter, mågen och dotterns svärföräldrar har bokat semester och vi har ingenstans att resa.
Pengarna återbetalades och det blev att vi åkte några dagar till Lalandia under vecka 7.

Vi lämnade Värnamo kommun vid åttatiden tisdag morgon och åkte söderut i blåsten och ca 8 minusgrader. Var lugna säger jag i bilen söderut. Det är nog vår i södra Danmark.

Mycket riktigt, redan när vi kommit en bit in i Skåne såg vi gladan med sim karakteristiska kluvna stjärt. Längre ner syntes gässen på de snöfria åkrarna och utanför färjefönstret mellan Helsingborg och Helsingör kunde skymtas både fiskmåsar och en och annan tärna.

Färden gick genom Danmark och snart passerar vi utanför Köpenhamn, trafiken flyter på bra efter att den nya, bitvis fyrfiliga motorvägen verkar vara klar.

Vi anlände till feriebyen i Rödby vid middagstid och fick genast vår stuga, varpå vi avlastade, packning, barn och fruar och vi tre karlar i sällskapet företog genast en liten kortare resa till färjeläget i Rödby.
Målet var som alla förstår Bordershopen i Puttgarden. Jag hade gått genom sortimentet och insåg att det var mycket intressant som man skulle vilja införskaffa.

Ombord på Bordershopen så var det väldigt rörigt, de håller på att bygga om så att alla besökare inte skall missa en enda burk, box eller flaska på sin färd genom butiken med sina kundvagnar.

Jo, det var det där med våren. När vi sitter på färjan så ser vi några vita stora snöflingor. Dessa välkända vattenkristaller tilltar mer och mer i omfattning och när vi efter en knapp timme anträder Tysk mark är det mer eller mindre snöstorm. Den korta bilresan från färjan till Bordershop leds av en snöplog. Drivor på flera decimeter har yrt upp, det blåser halv storm och termometern visar på nästan tvåsiffriga minusgrader. Nåväl, med en kundvagn och väl innanför dörrarna, så har vi redan glömt ”skitvädret” utanför.

Jag skulle egentligen inte köpa så mycket och damen som jag delar allt med tyckte inte att jag behövde någonting alls. Jag hittade en av mina favoriter till en skaplig peng (Glenfarclas 105) en Tyrconnell och en flaska vällagrad rom. När vi passerade ölförrådet sålde de Carl´s Jul för 19.95 Dkr. så det gick inte att motstå. Julöl kan man dricka året om. 1 spänn styck så fungerar de alldeles utmärkt att förstärka en kantarellsoppa eller en mustig köttgryta också.

Återresan till Rödby förflöt väl, om än lite gungigt. På kvällen gick vi ut och åt och firade mågens 40-års dag och sedan följde ett par dagar med trevligt umgänge med släkten i både badland och TV soffa och något parti Gin Rummy.

Snöstormen då?

Jodå dagen efter vi varit i Puttgarden hade snöstormen även dragit över Rödby. Onsdag morgon var det drivor på över halvmetern, både utanför fönster och runt bilarna. Så det där med att åka söderut och få en försmak på våren, blev bara en påminnelse om vintern.

Väl mött till årsmötet den 19 mars, då vore det tusan om inte våren har börjat visa sej lite 🙂

Slàinte @nders Sällberg