Jaha så var då maj månad och våren här! Vi älskar ju alla våren och kan inte förvänta oss en bättre tid.

… Ja förutom allergikerna då. Björkarna är ju ett litet helvete. Att springa omkring med en röd näsa och rinnande ögon är ju ingen höjdare. Men ändå, det är ju våren och man kan inte annat än älska den, i alla fall nästan alla.

… fast det är ju klart, våren kommer ju efter vintern och vintern är, som alla förstår, den svåraste av tider för människan, den råa kylan, begränsade rörelseschemat, samt det noggranna återfyllandet av energireserver medelst julbord, julbak och annat gott. Så när värmen nu kommer och man tar sina första spänstiga löpsteg ner mot Osuddens ännu inte helt badvänliga vatten så finns det ju kroppsdelar som inte stannar när du gör det. Av någon anledning finns det de som finner detta smått oestetiskt och människovän som man är, besparar man kanske dessa individer den överväldigande upplevelsen att få se den Stora Vita Valen.Men ändå, det är ju vår och man kan ju inte annat än älska den. Eller i alla fall nästan alla.

… Förresten, har ni märkt att whiskyn smakar annorlunda? Islay whiskyna känns inte lika rätt som tidigare och när gästerna nu kommer på besök för att avnjuta en god middag på din bekostnad, så kommer de inte längre med utmärkta ölsorter och kanske en rolig Virrepirre, neej nu ska det vara lådviner och mineralvatten till din alldeles utmärkta plommonspäckade fläskkarré med fransk potatis och Dijonsås.  Fast det är ju trots allt vår och man kan ju inte annat än älska den. Eller i alla fall nästan alla.

… Dessutom, har ni tänkt på att nu när våren är här så börjar sommaren sticka fram sitt fula tryne. Det betyder att det snart är slut med Wernamo Whiskyvänners provningar. Jag menar, vad handlar det om? Inga mer whiskies som är smått omöjliga att få tag på? Ingen som förklarar hur urbota dum jag är för att jag råkar gilla den sjuåriga Longmorn? Inget att skriva om på hemsidan?

Jag säger bara – Jävla vår! Helvetes sommar med sin irriterande värme och långa dagar utan riktig natt, ett evigt gräsklippande och inte minst en tjatande familj som envisas med att man ska åka på utflykter, semestrar, havsbad, ja vad som helst för att ändra den Stora Vita Valen till en knallröd blåsfisk!

Nej, vägra våren kära Whiskyvänner och lyft fram hösten, för den kommer minsann bli legendarisk. Först ska vi ha en jättefest i augusti och sedan ska vi åka till Skottland i september. Där kommer vi att köpa fat, stora fat! Medlemmarna kommer naturligtvis att kunna köpa in sig på dessa läckerbitar. Och sedan, efter ett antal provningar och innan man vet ordet av, är det dags för adventskalendern, 24 kvällar fyllda med nästan hedonistisk njutning. Hur står sig våren i den konkurrensen?
… Ja, det är ju ändå våren och man kan inte annat än älska den, eller i alla fall nästan alla…

Slàinte!

Martin Liska