En professor i filosofi stod framför sin klass och hade några föremål framför sig.

När lektionen började, plockade han tyst upp en stor tom glasburk och började fylla den med stenar. Han frågade sedan studenterna om burken var full? De var överens om att så var fallet.

Professorn plockade då upp ett skrin med småsten och hällde dem i burken. Han skakade burken lätt. Småstenarna rullade ner i de öppna områdena mellan stenarna. Han frågade studenterna igen om burken var full. De höll med om att så var fallet.

Professorn plockade nu upp ett skrin med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde naturligtvis upp allt tomt utrymme.

Nu, sa professorn, vill jag att ni ser detta som era liv.
Stenarna är viktiga saker, din familj, din partner, din hälsa, dina barn, saker som om allting annat är borta och bara de fanns kvar, fortfarande skulle göra ditt liv fullt av mening.

Småstenarna är andra saker du gillar, ditt arbete, ditt hus, din bil.

Sand, allting annat som små saker.

Om du placerar sanden i burken först finns där inget utrymme för småstenar och stenar.

Samma sak gäller i ditt liv. Om du spenderar all din tid och energi på små saker, kommer du aldrig att ha rum för saker som är viktiga.

Lägg märke till saker som är viktiga för din lycka. Lek med dina barn, ta din partner ut på dans, umgås med vänner, försök att fånga dagen.

Det kommer alltid att finnas tid till att gå till arbetet, städa huset, gå ut med soporna, klippa gräsmattan.

Ta hand om stenarna först, saker som betyder något. Sätt dina prioriteringar, resten är bara sand!

Men då..!
En student tog burken, som alla kommit överens om att den var full. Han hällde ett glas whiskyn i den. Whiskyn fyllde naturligtvis kvarvarande mellanrum i burken som nu var helt full.

Vilket bevisar… oavsett hur full din agenda är så finns det alltid rum för en whisky.

Anders Nilsson