En fredag då en lärare är ledig, alltså under höstlovet tog jag hustrun med på en liten tripp till Helsingör. Det börjar lacka mot jul, men framförallt är det bara trevligt att göra en liten utflykt. Att förlänga resmålet till Tyskland kändes för tufft för två halvgamla, så vi nöjde oss med att bara åka över första sundet.

Resan ner gick bra, trots snö kvällen innan och löfte om starka vindar. Som alltid när det är bilkörning tidigt på morgonen är det undertecknad som får köra, men, tänker jag då, jag kanske slipper köra hem?!
Efter en snabbfika på båten äntrar vi det gemytliga grannskapet i väster och beger oss till Prövestens shoppingcenter.
Tankarna går mot de singlemaltiga sorterna och Karlsson brukar ha ett bra sortiment att erbjuda.
Så även denna gång. Det blev en Edradour 10 år för 150 Dkr. Jodå du läser rätt 150 Dkr. -Har du fler undrar jag? – Nej tyvärr det är den sista och lådan saknas!
– Men vadå jag bryr mig inte om lådan.
Vagnen fylldes på med lite pilsner och vin och en Jameson till Irishen och vi lämnade, ja i varje fall jag, butiken lycklig!!

En runda in på Kvickly för att bättra på ostförrådet gav en Dalwinnie 15 år.
Hustrun ville absolut gå och titta i lite affärer i Helsingör och då passade jag på att kolla sortimentet utmed gågatan. Eftersom jag har både byxor och tröjor och underkläder kände jag inget behov av att titta i klädaffärer.
I en liten gränd finns en liten trevlig butik med mycket bra sortiment och kan ni tänka er där träffade jag på en Glen Elgin och en Knockando. Dessa små pärlor som kommer att förgylla mina smaklökar i vinter går ej att motstå. Nu saknar jag bara en flaska, Royal Lochnagar till min samling.

Till slut en liten varning. Var på en mycket trevlig tillställning för ett tag sedan, det bjöds på bland annat Grants, vilket i vissa sammanhang även kallas för Whiskey? När en av gästerna framåt småtimmarna skulle försöka ta sig ner för trappan gick det åt skogen. Det hela resulterade i att skräddaren med den vita rocken fick ta fram nål och tråd och stora plåsterasken (5 stygn). Detta, tror jag, hade aldrig hänt med bara en sorts malt?! Eller vad tror Ni?

Slàinte @nders Sällberg