Efter två stop öl
blir ondskan blid
efter whisky tar man 
med djävulen strid

ROBERT BURNS: TAM O’SHANTER

Det var en gång två bröder som hade sina gårdar bredvid varandra. Under 40 års lantbruk sida vid sida hade dom delat på allt, maskiner, arbetskraft och varor utan den minsta konflikt dem emellan.

Men sedan hände något. De båda bröderna blev osams. Det började som ett vanligt missförstånd, men växte sedan undan för undan till ett läge då man började beskylla varandra med hårda ord, följt av veckors tystnad.

En morgon knackade det på den äldre broderns dörr. Han gick och öppnade för att finna en snickare med verktygslåda som frågade om det fanns några dagars jobb här. Det kanske finns litet småjobb här och var. Behöver du någon hjälp?
Ja, sa den äldre brodern. Jag har ett jobb åt dig. Titta över ån mot den där gården.

Där bor min granne, i själva verket är det min yngre bror. I förra veckan låg där en äng mellan oss men så tog han sin grävmaskin till dammen där borta så nu rinner här en å emellan oss. Han har gjort det av ren illvilja mot mig, men nu ska jag ge igen. Ser du den där brädhögen borta vid ladan? Jag vill att du bygger mig ett 2 meter högt staket så jag slipper se hans gård i fortsättningen. Det kanske får honom att lugna ner sig.

Jag tror att jag har förstått det hela, sa snickaren. Visa mig var du har dina redskap så ska jag göra ett arbete så att du blir nöjd. Den äldre brodern var tvungen att åka till staden för att handla, men först hjälpte han snickaren med hans material och sedan for han iväg. Snickaren jobbade hårt hela dagen med att mäta, såga och spika. Vid solnedgången återvände brodern och snickaren hade precis avslutat sitt jobb.

Med vidöppna ögon och gapande mun stirrade han på snickarens arbete. Där fanns inget staket alls!

Där fanns i stället en bro! En bro som sträckte sig över ån från den ena sidan till den andra! Det var ett mästerverk med vackert broräcke.

De båda bröderna stod på var sin sida av bron och började gå emot varandra. Dom möttes mitt på bron och den yngre brodern sade, vilken god granne du är efter allt jag sagt och gjort mot dig. Sedan kramade dom om varandra och tittade på snickaren, stanna några dagar, vi har mer arbete åt dig, sa den äldre brodern.

Jag skulle väldigt gärna stanna, sa snickaren, men jag har många fler broar att bygga.
-OKÄND FÖRFATTARE-

Det behövs lite överallt, eller vad säger ni??

Ja, ibland behövs det irrationella tankar och personer. Snickaren i ovanstående berättelse ansåg sig kunna rädda brödernas vänskap på sitt sätt. Slutsatsen måste då bli att brodern som ville få hjälp att bygga sitt staket som en hämnd då han kände sig kränkt av sin bror blev till något positivt då snickaren gjorde sin egen tolkning av situationen. Det rationella och enklaste här hade ju varit att bygga broderns staket med en fortsatt fiendskap som resultat. Resultatet blev nu istället att vänskapen här segrade över hatet.

Att rätt avnjuta sin whisky är en högst personlig affär, inte som att bälga i sig champagne eller dricka ett glas rödvin till maten. Även de gånger man väljer whisky för att utbringa en skål, vilket ofta händer, gör whiskyn oss tankfulla, ibland melankoliska. På samma sätt som god konjak, är whisky en dryck att smutta på och njuta av.

Ett gammalt talesätt lyder: ”Det finns två saker som en högländare föredrar som Gud skapat den, och den ena är whisky.” Vissa som tillfrågas vad de vill blanda sin whisky med hävdar bestämt att det enda rätta svaret är: ”Mer whisky.” Dock inte alla. En lite mängd vatten anses locka fram whiskyns alla smakämnen och dofter.

Whisky har länge uppskattats för sina medicinska kvaliteter. Mindre känd är den goda effekt de kan ha då det gäller att lindra besvären för dem som dagen efter lider av den trevliga kvällen före.

När jag talar med Gud, så ber jag.
Om Gud talar till mig, är jag schizofren.
Om de döda talar med mig, är jag spiritist.
Om jag talar med de döda, är jag schizofren.

Per Falkman
Sekreterare