Jag blev medlem i Wernamo Whiskyvänner under oktober för att jag är förtjust i Whisky.

Tänkte det kunde vara trevligt att vara med likasinnade, sedan verkade det väldigt intressant med era provningar. Nu har jag begripit att jag har missat en massa under min uppväxt, men jag undrar vad en del uppfödda på och om dom inte har blandat ihop sinnena?

Jag menar, det luktar hasselnötter, skogshonung, Lübeck marsipan och malt, serverat på en skiva toast eller blommig, lätt fruktig, med en antydan av mint och mörk choklad som exempel. Nu kommer vi till smakerna: först rabarber och senap, sedan honungsrostade jordnötter och slutligen ett torkat potpurri av blommig karaktär och en gnutta salt eller jordig, dammig och rökig. Andra smaker är ek, torv mm.

Nu skall vi titta lite på det här, jag har ätit frukt och nötter men inte torv, jord, dam eller ek. ”Nä nu ljög jag nog, som liten kan jag säkerligen ha stoppat jord i munnen, skall fråga mamma”, och härom dagen såg jag att en whisky skulle smaka ek, så jag provade skrivbordet men upptäckte ingen likhet i smaken på skrivbordet och whiskyn. Och vem har ätit ett potpurri av blommor man har väl på sin höjd druckit maskrosvin.

Så nu har jag bestämt mig att jag skall ut i naturen och såga ner en ek, grilla den i ugnen, till det skall jag gräva upp lite torv som tilltugg och salladen blir ett potpurri av blommor som jag dekorerar med lite av innehållet från damsugaren. Bordsdekorationen får bli en stor skål med frukt som jag eldar under för att få lite rök. Och vem har inte någon gång lagat denna rätt: hasselnötter, skogshonung, Lübeck marsipan och malt, serverat på en skiva toast så alla vet precis hur det luktar?

Som ni förstår är det inte lätt att var nybörjare inom whiskyns underbara värld. Men övning ger färdighet.

Hinner inte skriva mer, skall ut i skogen, fasen vet var jag hittar blommor nu.

En god fortsättning på det nya året önskar jag er alla.

Glenn Sporrong, en nybörjare