Nu närmar sig julen och vi ser alla fram emot att återigen ägna oss åt de urgamla traditioner och seder som förknippas med julen.

Vi tänder ljus för att besegra mörkret under denna mörkrets årstid och för att locka solen tillbaka. Vi kanske inte längre beströr stugans golv med halm för att öka det kommande årets skörd men vi använder fortfarande halmprydnader av olika slag.

Nu börjar en del av oss fundera på julklappar. Själva ordet julklappar kommer från en tradition att överlämna en gåva på ett skämtsamt sätt. Man smög sig fram, klappade på dörren, slängde in presenten och sprang sedan sin väg. Nu har jag ett förslag! Varför inte bjuda på en whiskyprovning i det egna hemmet eller där du firar jul. Du som är medlem i Wernamo Whisky förening har redan lärt dig en hel del om whisky och hur den provas, i varje fall om du varit på någon av våra provningar. Vad du kanske inte tänkte på är att whiskyn har också en förmåga att ge en hög ålder, i varje fall om vi ska tro Churchill. På sin 90-årsdag fick Churchill i BBC frågan vilken livsföring man bör hålla sig till för att som han vara vid full mental vigör så högt upp i åren:

”Three things are needed – a bottle of whisky each day, a box of cigars and no sports.”

Nu vet jag inte hur vetenskapligt testad denna teori är, men jag kan tänka mig att stödja den så långt, att whisky i ”lagom” mängd troligen är nyttig och förlänger livet. Whisky kommer ju av gaeliska uisge-beatha som betyder ungefär ”livets vatten”. Detta är ett argument om något för att testa teorin. Vad som är lagom får var och en bedöma själv.

Den allmänt utbredda föreställningen att ett glas vin om dagen är bra för hälsan går att överföra på en trea whisky (visar enligt uppgift en studie) eller en hel deciliter whisky (visar en annan). Detta på grund av att de ämnen i som vin sägs vara nyttiga finns i koncentrerad och större mängd i whisky. Låter trovärdigt tycker jag och kommer inte att källgranska materialet. Men nu får det var nog med teorier! Vad jag vet är det nyttigt för oss alla är att önska varandra en riktigt

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Slaìnte (uttalas: slajnte) (Det betyder skål på gaeliska) Önskar Mats och hela styrelsen.